Spread the love

 

Sapling with out of focus garden

有一個技巧叫創造實相的種子, 詳細就唔講,因為有理解個創造成實相個週期,其中一個最主要的步驟係接種創造種子,會叫你唔好諗個結果或做其他能量工作三日,靜待個能量場的改變。 變化包括係機遇,思想,心態上轉變等等。在三日中會有情緒,精神,靈性..各層面的變化。如果沒有變化,或未如理想,檢視修正後重新做一次,再靜待。如有情緒,負能量的釋放,令佢放下,專心係創造想要的內容上。
往往大部份人失敗的原因係,沒有放下三日,靜待變化。由發念到創造成實相個週期需時三日,除非你發現在錯或轉左個睇法,否則唔應該去干擾佢。創造實相就好似種植物咁囉,如你天天去揭起啲泥土,觀察下佢生成點,依世都唔生都出來。
靜待就係在一個唔干擾的情況下,等佢出現。當然創造實相未必係一步可以成事,而第一步創造內在的心智,同種一下對未來的願景,而一下步在技巧,行動上改變。
例如係工作上,種下了找尋找理想工作,而又未有合適新工作,可以檢視下夠竟係工作與你本身不合適,還是有過住的經驗或技能不足呢?如突然間出現了一絲的思考,係咪要考慮轉行呢? 或要去進修呢?可能就係身體靈性回應。
重覆靜待,修正,重新種植,老新常談,非常有用。